Zdravilni učinki kakija
Zdravilni učinki kakija
21. 1. 2021
Izbrisan U.
631
Izobraževanje, Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Kaki sicer izvira in srednjega in vzhodnega dela Azije, še posebej priljubljen pa je na Japonskem, kjer velja za narodni simbol, imenujejo ga vzhodno jabolko ali zlato jabolko in jabolko miru.
Ta praviloma mediteranska sadna vrsta je prilagodljiva na klimatske in talne razmere. Izbrane sorte lahko na zavetnih in toplih legah gojimo na vrtovih tudi v kontinentalnem delu Slovenije. Najbolj razširjen je na Primorskem in Goriškem, vendar pa ga lahko brez strahu po-sadite tudi drugod, saj ni pretirano občutljiv za nizke temperature.
Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva.
ZDRAVILNA MOČ KAKIJA
1. Izboljša vaš si imunski sistem
Zaradi velike vsebnosti antioksidantov spodbuja delovanje imunskega sistema.
2. Uredi vašo prebavo
Popolnoma zreli plodovi urejajo in pospešujejo prebavo in presnovo ter blažijo težave z zaprtjem in hemoroidi. Kuhani sadeži odlično pripomorejo k odpravljanju dolgotrajne driske.
3. Za ledvica in jetra
Kaki je zelo koristen za dobro delovanje ledvic in jeter.
4. Krčne žile
Sok nezrelih kakijev pomaga tudi pri začetnih težavah s krčnimi žilami (z vato ga večkrat na dan nanesemo na obolela mesta in postopek ponavljamo nekaj dni). V ZDA ga uporabljajo tudi za zdravljenje visokega krvnega tlaka.
5. Odpravlja herpes
Trpek sok, ki ga iztisnemo iz nedozorelih plodov, pomaga odpraviti herpes in lajša težave pri parodontozi ter krvavitvah iz dlesni, če si z njim redno natiramo prizadeta mesta.
6. Zdravljenje bronihitisa
V ljudskem zdravilstvu uporabljajo posušene sadeže za zdravljenje bronhitisa in drugih težav z dihali, zmleti prah pa pomaga odpraviti kroničen suhi kašelj.
Priprava in uporaba kakija:
SUŠENJE:
Zrele plodove s poškodovano kožo ali pa tiste, ki so se po dolgotrajnem skladiščenju v kleti zaradi dehidracije že začeli grbančiti, narežite na rezine in čim prej posušite. Vedite pa, da se kaki v primerjavi z drugim sadjem suši precej dlje (tri do štiri dni), vendar se zaradi božanskega okusa trud obrestuje.
IZBERITE PRAVEGA
Nezreli plodovi so zelo trpki in na jeziku puščajo neprijeten občutek kosmatosti. Izjema je le novejša sorta kaki vanilja, ki jo zaradi sladkega, čvrstega in hrustljavega mesa lahko jemo podobno kot jabolka.
Najslajši sadeži so zelo mehki in imajo nekoliko potemnjeno in prosojno kožico.
Lotite se jih čim prej, in to kar z žlico ali s prsti.
Pri nakupu večjih količin na zalogo izberite trde in zdrave plodove z enakomerno obarvano kožo brez poškodb in madežev, kar vam ob primernem skladiščenju zagotavlja večji nadzor nad zorenjem in dolg rok uporabe.
Shranite jih v hladni kleti in v njih boste lahko uživali tudi ob božiču ali še kasneje. V topel prostor jih vedno prinesite le toliko, kolikor jih nameravate pojesti v nekaj dneh, in počakajte, da popolnoma dozorijo.
Na sobni temperaturi dozorijo v petih do sedmih dneh, in sicer v treh do štirih dneh po-stanejo mehkejši, meso pa izgubi trpkost šele dva ali tri dni pozneje.