Slastni domači buhteljni
Za vas smo pripravili recept slastnih domačih buhteljnov.
Za testo potrebujemo:
- 800g namenske moke za kvašeno testo
- 10g suhega kvasa ali 30g svežega
- 400 ml mlačnega mleka
- 1 celo jajce + 1 jajčni rumenjak
- 100 ml olja
- 50g sladkorja
- 1 vanilji sladkor
- 6g soli
- Po želji 1 žlica ruma
- 1 žlička masla po želji
- 1 žlička sladkorja v prahu za posip
Nadev:
- 350g marmelad – okus po želji
Postopek priprave:
V posodo za mešanje vlijemo mlačno mleko in dodamo suhi kvas. Rahlo premešamo in pustimo minutko ali dve samo toliko da se kvasovke prebudijo. Nato dodamo vse ostale sestavine, razen moke. Vse sestavine premešamo.
Predlagamo, da mešate na robota. Če ga nimamo, uporabimo električni mešalnik ali uporabimo metlico za testo. Moko med mešanjem dodajamo postopoma. Ko testo temeljito pregnetemo, ga pustimo v posodi, da vzhaja in podvoji volumen. Posodo pokrijemo s krpo. Načeloma je ena ura dovolj, da testo naraste in podvoji volumen. Delovni pult pomokamo z ostro moko in naj predenemo vzhajano testo. Testo razdelimo na 20 enako težkih kupčkov. Kos testa rahlo potlačimo in nanj položimo žličko marmelade. Nato konec testa zlepimo in oblikujemo kroglico oz. buhtelj. Podobno kot bi delali krofe.
Če vam je ljubše valjanje kot v našem primeru lahko testo zvaljate, izrežete kvadrate, katere obložite z marmelado in jih zaprete podobno kot v prej opisanem postopku.
Oblikovane buhteljne polagamo v pekač, katerega smo naoljili in potrosili z ostro moko.
Buhteljne v pekaču pustimo vzhajati, vendar ne več kot 30 minut. Pred peko buhteljne s pomočjo čopiča namažemo z rumenjakom. Odlične mehke buhteljne pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 30 – 40 minut.
Pečene buhteljne še vroče premažemo z maslom in jih pustimo v pekaču še 10 minut. Nato buhteljne zvrnemo iz pekača na rešetko in jih pustimo, da se ohladijo.
Ponudimo ohlajene ali še malo mlačne. Jaz obožujem še malo tople. Po vrhu jih posipamo s sladkorjem v prahu.
Želimo vam dober tek.











