Pripravljamo omake in priloge

8. 10. 2021 Izbrisan U. 241
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Termini
13.10.2021 (sreda) ob 14:00

Poročilo o dogodku


Ob tednu vseživljenjskega učenja 2021 smo pripravili odlično kulinarično delavnico, poimenovano "Priprava treh omak in prilog". S skupnim znanjem smo zavrteli kuhalnico in pripravili okusne omake, ki so krasile odlične istrske testenine. Gotove jedi smo poimenovali Pravljična bučkina omaka s testeninami, Zelenjava malo drugače z italjanjskimi spužki ter Srečanje korenja, paprike in piščančjega mesa z istrskimi dobrotami. Prav posebna hvala vsem obiskovalkam na današnji kulinaričnem druženju.

 

Kulinarična delavnica je potekala v sredo, 13.10.2021 od 14.00 do 16.30 ure v prostorih VeGeC OHS Rogoza.

 

Sestavine za omake:

  • 3 kom velike čebule,
  • 3 stroke česan,
  • 3 velika korenja,
  • 2 zeleni papriki,
  • Svež paradižnik,
  • Sveža zelena,
  • Svež peteršilj,
  • bučka okaido,
  • 120g piščančjega mesa,
  • svež rožmarin,
  • svež timijan,
  • bazilika,
  • olje rastlinsko lahko je tudi oljčno,
  • 3 majhne žlice kisle smetane,
  • po želji sol in poper.

 

V našem primeru je bila priloga: Istrske testenine

 

  1. Pravljična bučkina omaka s testeninami

Čas priprave: 20 min.

Pripravila: Veronika Tonejc

 

Istrske testenine skuhamo za 8 min. v osoljeni vodi ter jih precedimo. Za okus se lahko doda oljčno olje.

 

V ponvi na olju prepražimo 1 strok drobno narezanega česna. K česnu dodamo na koščke narezano bučko katero dušimo prib. 10 min. Nato dodamo začimbo timijan ter po okusu solimo. Po želji gostote omake dodamo vodo ter pustimo kuhati do vretja. Z paličnim mešalnikom bučke zmešamo da dobimo gost bučkin pire kateremu dodamo 3 majhne žličke kisle smetane.

 

Dober tek!

 

  1. Zelenjava malo drugače z italjanjskimi spužki

Čas priprave 20 – 25 min.

Pripravila: Dragica Jagarinec

 

Istrske testenine skuhamo za 8 min. v osoljeni vodi ter jih precedimo. Za okus se lahko doda oljčno olje.

 

Na olju popražimo 2 veliki na koščke narezani čebuli in česen. Nato dodamo na koščke narezano rumeno papriko, svežo zeleno in peteršilj, začimbi bazilika ter timijan ter po okusu sol in poper. V kolikor želite bolj gosto omako dodate nekaj žlic vode.

 

K omaki se lahko po želji doda tudi rdeča paprika in fefaroni.

 

Dober tek!

 

  1. Srečanje korenja, paprike in piščančjega mesa z istrskimi dobrotami

Čas priprave: 20 min.

Pripravila: Veronika Tonejc

 

Istrske testenine skuhamo za 8 min. v osoljeni vodi ter jih precedimo. Za okus se lahko doda oljčno olje.

 

Na olju popražimo zelo drobno narezano čebulo. Počakamo da porumeni ter ji dodamo na rezance narezano piščančje meso. Po okusu začinimo s poprom ter soljo in dodamo nekaj strokov začimb rožmarina in timijana. Po želji dodamo tudi 1 strok celega česna. K piščančjemu mesu dodamo na rezance narezano korenje ter na kocke narezano zeleno papriko. Vse skupaj dušimo prib. 15 min. K prilogi še dodamo 4 velike žlice vode ter pustimo kuhati prib. 10 min.

 

K jedi se lahko pripravi tudi polnozrnati dušen riž.

 

Dober tek!