Pripovedovanje življenjskih zgodb

16. 8. 2022 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 302
VeGeC - večgeneracijski center
Orehova cesta 26, 2312 Orehova vas
Termini
16.11.2022 (sreda) ob 10:00
17.11.2022 (četrtek) ob 10:00

Poročilo o dogodku

 
V sklopu delovanja Demenci prijazne točke Občine Hoče – Slivnica ter Alzheimer cafeja, smo za obiskovalce centra v sredo dne 16. 11. 2022 ter četrtek dne 17.11.2022 ob 10 uri, pripravili pogovorno skupino poimenovano »Življenjske zgodbe«.

Zapisan dan je druženje potekalo v slogu pomoči in oskrbe bolnikov, ki se srečujejo z neozdravljivo boleznijo demence. Tokrat smo se dotaknil življenjskih zgodb bolnikov in svojcev ter pravic oseb z demenco.

 

Za dopolnitev tega dne smo bili obiskovalcev na voljo pri različnih vprašanjih vezanih na zdravje ter potek zdravljenja ob bolezni demence.

Nekaj besed pravic oseb z demenco:

  1. Dobro socialno varstvo

Staranje prebivalstva tudi Sloveniji prinaša mnoge izzive. Prizadevamo si zagotoviti pogoje za kakovostno staranje, dobro zdravstveno in socialno oskrbo starejših ter večjo solidarnost in kakovost sožitja med vsemi generacijami.

  1. Zdravstveno varstvo

Za zagotavljanje ustrezne diagnoze, obravnave in zdravljenja oseb z demenco se lahko svojci obrnejo na javne in zasebne nevrološke ali psihiatrične ambulante po Sloveniji.

  1. Pokojninsko in invalidsko varstvo

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ)   je edini nosilec in izvajalec sistema obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi medgeneracijske solidarnosti v Republiki Sloveniji. 

Skrbništvo za odrasle osebe je oblika varstvo njihove osebnosti , ki se uresničuje predvsem z urejanjem zadev, ki jih te osebe ne morejo narediti same, ter s prizadevanjem za zdravljenje in usposabljanje za samostojno življenje.