Pozitivne lastnosti kostanja
Za vas smo pripravili nekaj pozitivnih lastnosti jesenskega sadeža kostanj.
Ali ste vedeli, da ima kostanj manjšo kalorično vrednost v primerjavi z drugimi oreščki kostanj vsebuje manj kalorij (le 180 kcal na 100 g) in maščob, a je hkrati prav tako bogat z vitamini, minerali in fitohranili, ki so poglavitni za naše zdravje.
Ali ste vedeli, da je kostanj brezglutensko živilo kajti ne vsebuje glutena, zato je odlično živilo v dieti brez glutena in pšenice.
Ali ste vedeli, da kostanj preprečuje in obvladuje sladkorno bolezen. Mnogi se ne zavedajo, da imajo prehranske vlaknine zelo pomembno vlogo pri preprečevanju in obvladovanju sladkorne bolezni. Živila z visoko vsebnostjo vlaknin, med katera sodi tudi kostanj (8,1 g vlaknin na 100 g), veljajo za živila z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da počasneje dvigujejo raven sladkorja v krvi. To pomaga preprečevati skokovite dvige in padce sladkorja, kar je še posebej nevarno za sladkorne bolnike.
Ali ste vedeli, da je kostanj tudi v pomoč imunskemu sistemu. Visoka vsebnost vitamina C in drugih antioksidantov uvrščajo kostanj med dobre spodbujevalce imunskega sistema. 100 g kostanja vsebuje namreč kar 43 mg vitamina C, kar pokriva 72 % dnevnih potreb. S kuhanjem in pečenjem njegova vrednost sicer pade na 40 %. Vitamin C ne spodbuja le proizvodnje belih krvničk, temveč deluje tudi kot antioksidant, torej lovi proste radikale po telesu in jih nevtralizira, preden lahko poškodujejo celice. Gre torej za odlično orožje v boju z oksidativnim stresom, ki je glavni krivec za večini bolezni sodobnega časa.
Ali ste vedeli , da kostanj uravnava gostoto kosti. Baker in magnezij nista prva elementa, na katera pomislimo, ko govorimo o zdravju naših kosti. Vendar pa je baker zelo pomemben pri procesu absorpcije železa v krvi, kar je ključno za zdravje kosti. Magnezij prav tako povečuje mineralno gostoto kosti, istočasno pa ima tudi številne pozitivne lastnosti za naše zdravje. S pomočjo mineralov, ki jih najdemo tudi v kostanju, lahko torej preprečimo ali upočasnimo starostne bolezni, kot je osteoporoza.
Ali ste vedeli kostanj je v pomoč tudi pri zdravju črevesja. Kostanj je eden izmed oreščkov z največjo vsebnostjo prehranskih vlaknin. Te so zelo pomembne pri pomikanju blata skozi črevesje, saj spodbujajo peristaltiko in s tem preprečujejo nastanek vnetij v črevesju. Vlaknine lahko pomagajo tudi optimizirati absorpcijo hranilnih snovi, kar pomeni večji izkoristek zaužite hrane in več hranil za telo.
Ali ste vedeli kostanj izboljšuje pomnjenje. S pomočjo kostanja lahko izboljšamo tudi pomnjenje in delovanje možganov. Kostanj je namreč bogat vir vitaminov B kompleks (niacin (B3), riboflavin (B2), tiamin (B1)), ki so neposredno povezani s pravilnim nevrološkim razvojem in delovanjem. 100 g kostanja zagotavlja 11 % dnevnih potreb po niacinu, 100 % potreb po tiaminu in 12 % po riboflavinu. Kalij, ki ga prav tako najdemo v kostanju, spodbuja dotok krvi v možgane in s tem spodbuja dobro zdravje živčnega sistema, s čimer se izboljšata tudi koncentracija in spomin.
Ali ste vedeli kostanj preprečuje kronične bolezni. Prosti radikali v telesu poškodujejo celice, kar vodi do pojava oksidativnega stresa in razvoja kroničnih bolezni in raka. S pomočjo antioksidantov v kostanju lahko pripomoremo k boju proti prostim radikalom, zato zaužitje ene pesti kostanja na dan ni slaba zamisel.
Ali ste vedeli kostanj uravnava krvni tlak: Pri zniževanju krvnega tlaka so le redki minerali pomembnejši kot kalij. Kalij uravnava gibanje vode v telesu, povečuje pretok krvi in zmanjšuje pritisk na zožene žile. To znižanje krvnega tlaka lahko pripomore k izboljšanju splošnega zdravja srca in zmanjšuje tveganje za nastanek kapi in srčnega napada.
Ali ste vedeli kostanj je v pomoč tudi pri zdravju srca. Mnogi menijo, da so maščobe slabe za naše zdravje, dejstvo pa je, da naše telo potrebuje številne maščobe za normalno delovanje. Kostanj je bogat vir enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki dokazano znižujejo slab holesterol (LDL) in zvišujejo dobrega (HDL), kar pripomore k uravnavanju celotnega krvnega holesterola, zmanjšuje vnetne procese v telesu ter tveganje za nastanek ateroskleroze in nabiranje krvnih strdkov. Temu primerno je manjše tudi tveganje za razvoj možganske kapi, srčnega napada ter srčno žilnih bolezni.
Ostanite zdravi!