Pomlad na Pohorski tržnici
V soboto 23.2.2019 je bilo pomladno na Pohorski tržnici v Pivoli (pred Botaničnim vrtom Univerze v Mariboru).
Obiskovalci so se lahko podali na pravi Heriterra kulinarični sprehod po preteklosti Štajerske, ki je nastal v okviru projekta PalaeoDiversiStyra. Spretne prste boste lahko preizkusili na delavnici izdelovanja cvetja iz krep papirja, ki jo bo pripravil VeGec.
Za okrepčilo je bila na voljo stojnica z brezplačno lokalno hrano in pijačo.
Prvič smo lahko poskusili dobrote, ki so produkt raziskovanja preteklosti na območju Občine Hoče-Slivnica. Jedilnik iz pradavnine je bil naslednji:
- Skorjice iz enozrnice z namazov iz pomladnih samoniklih rastlin
- Enolončnica iz pire in divjačine/pred gosti pečene nekvašene pogačice iz enozrnice
- Sladko presenečenje iz preteklosti in sicer iz obdobja srednjega veka.
Rastline in ostale sestavine, ki so jih kuharski umetniki uporabili pri pripravi jedi so bile prava jed pred več kot 2000 let pred Kristusom. Skratka vredno pokušine.
Sprehodili ste se lahko po pestri ponudbi ponudnikov in obiskali v Prodajnem centru Botanični vrt, od 9:00 do 12:00, kjer je bilo na voljo svetovanje strokovnjaka glede izbire in sajenja sadik sadnih dreves in jagodičevja.
Za glasbeno spremljavo je poskrbela Julija Novak in DJ Jure. Matjaž Šeško pa nas je razvajal z besedami.