Peka pogače
Vabimo vas
na kulinarično delavnico "PEKE POGAČE", ki bo potekala v prostorih VeGeC OHS ROGOZA dne, 31.3.2022 ob 11.00.
Prijave na: 030 465 270, 041 963 450 ali vegec@hoce-slivnica.si.
Vabljeni ob upoštevanju ukrepov in priporočil NIJZ.
Poročilo o dogodku
V sklopu tedenskih aktivnosti VeGeC OHS smo za obiskovalce centra in občane občine Hoče – Slivnica pripravili dodatno aktivnost v obliki kulinarične delavnice »Peka pogače«. Kulinarična delavnica je potekala v četrtek, 31. 3. 2022 ob 11. uri v prostorih VeGeC OHS Rogoza.
Za doprinos italijanske kuhinje smo se odločili iz vidika preizkušnja dobrot iz mediteranske kuhinje.
Testo:
- 350g gladke moke
- 1 žlička sladkorja
- 7g suhega kvasa
- 2dl mleka
- 6g soli
- 1 jajce
- 25 ml olivnega olja
Testo zamesimo in pustimo počivati 1 uro v hladilniku. Testo razvaljamo v poljubno obliko ter pustimo stati dodatnih 20 minut. Med tem časom pripravimo nadev iz zapisanih sestavin. Pečico segrejemo na 200 stopinj C.
Nadev:
- olivno olje
- 1 strok tanko narezanega pora
- 1 žlička soli
- dve vrečici mini mozarela sira
- sveže liste špinače
- panceta ali prekajena domača slanina
- maslo
- 1 velika žlica kisle smetane
- 1 velika žlica grškega jogurta
- 1 jajce
Na olivnem olju prepražimo na kolobarje narezan por, da malce zastekljeni. K poru dodamo na koščke narezano panceto in vse skupaj pražimo cca. 5 minut. Pečeni zmesi dodamo na kose narezano špinačo in mozarelo, dve kocki masla, eno žlico kisle smetane in grškega jogurta ter eno stepeno jajce. Vse skupaj s kuhalnico zmešamo.
Testo razvaljamo v poljubno obliko. Na sredino dodamo ¼ pripravljene zmesi, nato testo iz vseh strani prepognemo na sredino. Na vrh testa namažemo stepeno jajce. K pripravljenem testu na sredino dodamo še razliko mase.
Temperaturo pečice znižamo na 180 stopinj C in pečemo 35 - 40 minut.
Dober tek!
Opomba:
Ker zapisanega dne ni bilo obiskovalcev se kulinarična delavnica ni izvedla. Kupljene sestavine ter pripravljeno testo se bo uporabilo na naslednji predvideni kulinarični delavnici.