Peka pogače

9. 3. 2022 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 254
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Termini
31.03.2022 (četrtek) ob 11:00
Dokumenti, priloge
Klikni tukaj za prikaz prilog

Poročilo o dogodku

V sklopu tedenskih aktivnosti VeGeC OHS smo za obiskovalce centra in občane občine Hoče – Slivnica pripravili dodatno  aktivnost v obliki kulinarične delavnice »Peka pogače«. Kulinarična delavnica je potekala v četrtek, 31. 3. 2022 ob 11. uri v prostorih VeGeC OHS Rogoza.

Za doprinos italijanske kuhinje smo se odločili iz vidika preizkušnja dobrot iz mediteranske kuhinje.

 

Testo:

  • 350g gladke moke
  • 1 žlička sladkorja
  • 7g suhega kvasa
  • 2dl mleka
  • 6g soli
  • 1 jajce
  • 25 ml olivnega olja

 

Testo zamesimo in pustimo počivati 1 uro v hladilniku. Testo razvaljamo v poljubno obliko ter pustimo stati dodatnih 20 minut. Med tem časom pripravimo nadev iz zapisanih sestavin. Pečico segrejemo na 200 stopinj C.

 

Nadev:

  • olivno olje
  • 1 strok tanko narezanega pora
  • 1 žlička soli
  • dve vrečici mini mozarela sira
  • sveže liste špinače
  • panceta ali prekajena domača slanina
  • maslo
  • 1 velika žlica kisle smetane
  • 1 velika žlica grškega jogurta
  • 1 jajce

 

Na olivnem olju prepražimo na kolobarje narezan por, da malce zastekljeni. K poru dodamo na koščke narezano panceto in vse skupaj pražimo cca. 5 minut. Pečeni zmesi dodamo na kose narezano špinačo in mozarelo, dve kocki masla, eno žlico kisle smetane in grškega jogurta ter eno stepeno jajce. Vse skupaj s kuhalnico zmešamo.

 

Testo razvaljamo v poljubno obliko. Na sredino dodamo ¼ pripravljene zmesi, nato testo iz vseh strani prepognemo na sredino. Na vrh testa namažemo stepeno jajce. K pripravljenem testu na sredino dodamo še razliko mase.

 

Temperaturo pečice znižamo na 180 stopinj C in pečemo 35 - 40 minut.

 

Dober tek!

 

Opomba:

Ker zapisanega dne ni bilo obiskovalcev se kulinarična delavnica ni izvedla. Kupljene sestavine ter pripravljeno testo se bo uporabilo na naslednji predvideni kulinarični delavnici.