OSTANIMO ZDRAVI, MLADOSTNI IN VITALNI 3. del
Priznati je sicer treba, da sam po sebi ne izgleda posebej atraktivno,
saj je vendar samo ena dolga samo-premikajoča se cev, ki iz našega telesa transportira ostanke hrane.
Se počutite zaprti, napihnjeni, preutrujeni in morete spremeniti načina prehranjevanja?
Vabimo vas na predavanje, kjer boste dobili odgovore na vaša vprašanja, ki bo v sredo 26.5.2021 ob 19.00 uri.
Predavateljica bo Judita Šegula, udeležba je brezplačna.
Prijave na : vegec@hoce-slivnica.si ali 041 963 450, 030 465 270.
Vabljeni ob upoštevanju ukrepov in priporočil NIJZ.
Poročilo o dogodku
Dne 26.05.2021 smo imeli prav posebno delavnico poimenovano Ostanimo, zdravi, vitalni in mladostni 3. Del. Tokrat nam je ga. Judita Šegula predstavila na strokoven in poučen način odlične napotke dobrega in zdravega prehranjevanja za organ črevesja.
Črevesje je evolucijsko najstarejši organ in hkrati najpomembnejši, saj se v njem nahaja kar 60% celic imunskega sistema. Če hočemo biti zdravi, moremo imeti zdravo črevesje. Pomembno je, da odvajamo blato vsak dan najmanj enkrat.
Na žalost pa je črevesje tudi najmanj poznan organ, saj ga je težko raziskovati. Na slikovnem primeru smo si ogledali organe v telesu, kjer je imelo poglavitno vlogo črevesje. Ali ste vedeli, da je tanko črevo dolgo 6 metrov, debelo pa 1,5 – v njem se izvaja absorbcija hrane, tu srkamo energijo za naše življenje, vsekakor pa je pomembno vedeti, kaj se v črevesju dogaja. Črevesje mora pravilno delovati, zato ga moramo tudi pravilno hraniti, in sicer tako da uživamo veliko sadja, zelenjave ter probiotike.
Za odlično popestritev v smeri kulinarike nam je ga. Judita pripravila odlične mini zeljne kolačke narejene po sledečem receptu. Vzamemo svežo zelje in ga narežemo po kolobarjih. Na kolobarje zelja nanesemo pripravljen pesto avokada, majhne koščke klobasic ter začimbe kot so origano ter bazilika. Pripravljene zeljne kolobarje specite v pečici na 120 stopinj C približno 30 minut, da malo porjavijo. V kolikor ne marate mesa lahko pripravljeno jed naredite s svežim paradižnikom ali čilijem.
Zapisala: Veronika Tonejc