Naj zadiši po domačem - Ocvirknica
Naj zadiši po domačem - Ocvirknica
20. 1. 2021
Izbrisan U.
802
Izobraževanje, Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Vstop prost
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
V zimskem času se več zadržujemo v kuhinji in pripravljamo domače jedi.
V centru smo januarja 2019 pripravili delavnico peke Ocvirknice, Ocvirkovke ali kakor želite, kruha z ocvirki, mislim, da jo vsaka regija poimenuje drugače, dobra pa je povsod.
V centru smo januarja 2019 pripravili delavnico peke Ocvirknice, Ocvirkovke ali kakor želite, kruha z ocvirki, mislim, da jo vsaka regija poimenuje drugače, dobra pa je povsod.
Naj torej v kuhinji zadiši po domačem.
RECEPT ZA OCVIRKOVO POGAČO
Potrebujemo:
- 1 kg moke oz. 500 g gladke in 500 g ostre
- 200 ml mleka
- 50 ml vode
- ščepec sladkorja
- ščepec soli
- kocko svežega kvasa
- 4 žlice belega olja
- 100 g ocvirkov oz. Po želji
- 1 jajce (samo rumenjak)
POSTOPEK:
V skodelico nadrobimo kvas in ga zmešamo z mlekom, mlačno vodo in s ščepcem sladkorja.
Pustimo stati cca 3 minute, da kvas malo vzhaja.
V večjo skledo vsipamo moko in na sredini naredimo jamico. Po moki okoli jamice potrosimo
ščepec soli in dodamo 4 velike žlice belega olja. Nato v jamico vlijemo vzhajan kvas.
Sestavine s čistimi rokami premešamo, da se sprimejo skupaj, da dobimo grobo testo.
Testo nato iz sklede pretresemo na rahlo pomokano delovno površino, kjer ga gnetemo tako
dolgo, da postane elastično ter se ne oprijemlje rok in delovne površine. Če je testo pretrdo,
dodamo malo belega olja. Če je testo premehko, dodamo malo moke. Zgneteno testo nato
oblikujemo v kepo in jo položimo v rahlo pomokano skledo, katero pokrijemo s čisto krpo in
pustimo vzhajati na toplem mestu.
Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in razvaljamo v želeno obliko (odvisno od pekača).
Debelina testa naj bo cca 1 cm.
Debelina testa naj bo cca 1 cm.
Razvaljano testo nato preložimo na pekač in na njega nadevamo ocvirke.
Robove testa malo zavihamo in nato testo z ocvirki premažemo s z rumenjakom.
Robove testa malo zavihamo in nato testo z ocvirki premažemo s z rumenjakom.
Vse skupaj damo peči za cca 25 minut na 180 stopinj C.
Dober tek!
Dober tek!