Miške - po receptu gospodinj iz VeGeC-a
Miške - po receptu gospodinj iz VeGeC-a
2. 2. 2021
Izbrisan U.
206
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Vstop prost
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Smo v pripravi na pustni čas. Po navadi se veselimo pustnih norčij, šivamo kostime, izdelujemo maske in seveda pečemo krofe, miške, flancate.
Letos smo v VeGeCu želeli izpeljati več delavnic peke pustnih dobrot, ker pa to ni mogoče, bomo z vami delili recepte, ki so nastali v preteklosti v naši kuhinji.
Za miške potrebujete:
- 3 jogurtove lončke moke, priporočamo gladko ali moko za krofe,
- 2 navadna jogurta,
- 2 jajci,
- Malo ruma,
- 1 pecilni,
- 1 vanilijev sladkor,
- Ščepec soli.
Postopek:
Moko pred uporabo presejemo, narahlo dodajamo vse sestavine, maso mešamo da je popolnoma gladka.
Testu za miške lahko dodamo tudi cimet ali limonino, pomarančno lupino, lahko tudi muškatni orešček.
Cvrtje:
V vse vrste mišk, lahko vmešamo rozine, ali drugo na majhne koščke narezano suho ali kandirano sadje. Suho sadje namočimo v rumu, limoninem soku ali vroči vodi, da se zmehča.
Miške cvremo v veliki količini olja. Olje mora biti segreto na
160 – 180 stopinj C.
Če je maščoba prevroča, se testo prismodi, če ni dovolj vroča, vpije testo preveč maščobe.
Da se nam olje pri cvrtju ne bo toliko penilo, damo vanj sol.
Testo v vroče olje polagamo s pomočjo žlice.
Žlico najprej za nekaj sekund pomočimo v segreto olje, nato pa zajamemo testo – z naoljene žlice bo testo zlahka samo zdrselo.
Ocvrte miške običajno potrosimo s sladkorjem v prahu.