Jabolčni zavitek iz domačega vlečenega testa
Jabolčni zavitek iz domačega vlečenega testa
28. 1. 2021
VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC)
541
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Trajanje
Jabolčni zavitek iz domačega vlečenega testa
Sestavine za testo:
- 250 g gladke moke,
- 2 žlici rastlinskega olja,
- 1,5 dl mlačne vode,
- ½ žličke soli
Sestavine za zavitek:
- maslo,
- drobtine,
- 6 velikih jabolk,
- kristalni sladkor,
- 25g mletega cimeta
Postopek priprave:
- Sol raztopimo v vodi. Moko presejemo v skledo, v jamico zlijemo olje in slano vodo (in jajce, kadar delamo štruklje), nato začnemo počasi mešati.
- Ko dobimo enotno zmes, testo gnetemo kakor kvašeno, da postane zelo elastično, s svetlečo se in gladko površino, za kar potrebujemo kakšnih 5 minut. Testo po želji razdelimo na polovico in oblikujemo dva hlebčka. Iz vsakega bomo raztegnili testo na 1 x 1 meter, le iz enega pa približno dvakrat tolikšno.
- Hlebček položimo na krožnik, premazan z oljem, po vrhu ga prav tako tanko premažemo z oljem in pokrijemo s skledo ali pokrovko, s čimer preprečimo, da bi se površina testa posušila. Testo naj na delovnem pultu na sobni temperaturi počiva vsaj eno uro, še bolje dve. Če je bilo dovolj mehko, se bo med počivanjem kar malo razlezlo.
- Dovolj veliko mizo ali pult prekrijemo s prtom in ga dobro pomokamo. Testo zvrnemo na prt, narahlo pomokamo in tanko razvaljamo ali med rokami raztegnemo.
- Nato začnemo vleči. To storimo tako, da pod testo damo obe roki in nad prsti v zraku testo s hrbtno stranjo rok počasi in previdno vlečemo od sredine proti robu, proti sebi, da dobimo na sredini primerno tanko testo, »skozi katero bi lahko brali časopis«. Druga možnost je, da podložimo eno roko pod sredino testa, z drugo roko nad tisto spodaj pa nežno vlečemo.
- Na koncu čim bolj tanko razvlečemo še robove, sicer bomo morali pred zavijanjem preveč testa odrezati.
- Zdaj pustimo testo nekaj minut, da se malce osuši, medtem hitro pripravimo nadev: grobo naribamo jabolka, na maslu svetlo prepražimo drobtine. Polovico ali največ dve tretjini testa do debelejšega roba potresemo z jabolki, maslenimi drobtinicami, cimetom in sladkorjem. Nazadnje vse skupaj, posebno pa del testa brez nadeva, pokapamo s sladko smetano ali raztopljenim maslom, da se testo ne bo zlepilo, ampak pečeno lepo in hrustljavo listalo.
- Pred zavijanjem debelejši robni del testa odrežemo. Na nadevanem delu malce dvignemo prt, da se začne zavijati v štrukelj.
- Štrukelj prestavimo na pekač s peki papirjem in ga tanko premažemo z oljem (ali raztopljenim maslom), ki nam je ostal na krožniku. Če je zvit štrukelj predolg za naš pekač, ga narežemo na dolžino pekača; pred tem ga pritisnemo z držalom kuhalnice ali robom krožnika. S tem preprečimo, da bi med peko izgubili preveč nadeva. Pečemo pri 200 stopinjah približno pol ure oziroma toliko časa, da se zavitek zlato rumeno obarva in iz pečice prijetno zadiši.
Dokumenti, priloge
Klikni tukaj za prikaz prilog