Alzheimer cafe

9. 7. 2021 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 186
Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Cesta ob ribniku 50, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Termini
14.07.2021 (sreda) ob 08:00

Poročilo o dogodku

V sklopu delovanja Večgeneracijskega centra Občine Hoče-Slivnica ter sodelovanju z zavodom Aloja smo današnji dan 14.07.2021 ob 8.00 uri namenili obogatitve Alzheimer cafeja, ki je tokrat potekal na lokaciji športnega parka Rogoza.

Kaj je Alzheimer cafe? Je kraj kjer se srečujemo svojci, strokovno osebje, negovalci in oboleli. Večina ljudi demence ne pozna, zato je doživljanje svojcev ob pojavu te bolezni zelo stresno. Ena izmed prioritet kako to zagotoviti je medsebojno sodelovanje in komunikacija. Na današnjem Alzheimer cafeju smo si delili izkušnje, praktične nasvete in prisluhnili besedam strokovne delavke iz zavoda Aloja. To nas je vse opolnomočilo za delo z osebami z demenco. Ta bolezen, ki jo imenujejo tudi kuga 21. stoletja, je v porastu. Pogosto svojci niso kos tolikšnim obremenitvam ali pa zaradi obveznosti v službi ne morejo zagotoviti potrebnega nadzora in oskrbe svojim najbližjim. Zato je naša dolžnost, da podelimo naše izkušnje, da se med seboj spoznajo in uvidijo, da v tem boju niso sami.

Nekaj namigov današnjega srečanja:

Od motnje spomina do demence

Z leti se možgani spreminjajo, njihova velikost se zmanjšuje, zmanjša se prekrvitev ter s tem dotok kisika in hranljivih snovi. Tudi škodljivi radikali vodijo v postopno propadanje možganskih celic. Posledice teh sprememb se lahko kažejo kot pozabljivost. Ker posameznik kljub temu normalno opravlja vsakodnevna opravila, ne govorimo o bolezenskem stanju, ampak o starostni pozabljivosti. Ko posameznik spozna, da mu spomin peša, in to prizna tudi bližnjim, pa govorimo o blagi kognitivni motnji. Čeprav ne moti vsakodnevnih opravil, je lahko znak, ki opozarja, da se lahko razvije resnejša oblika demence. Demenca pa pomeni upad vsaj dveh višjih možganskih (kognitivnih) funkcij, med katerimi je seveda najpomembnejši spomin. Za diagnozo torej ni dovolj le upad spomina, ampak ga mora spremljati vsaj še ena motnja možganskih funkcij, na primer težave z orientacijo v prostoru, govorjenjem, presojanjem, razumevanjem.

Ključnega pomena je, da za zdravje možganov začnemo skrbeti dovolj zgodaj in da ohranjamo miselno vitalnost.

 

Spoštovani občani za vas smo, da vam pomagamo v obliki doprinosa Demenci prijazne točke ter Alzheimer Caffeja. V kolikor potrebujete napotke, pomoč, strokovno rešitev srečevanja z boleznijo demence ste vljudno vabljeni v VeGeC Občine Hoče – Slivnica ali na prihajajoče Alzheimer Caffeje, ki jih bomo prirejali s sodelovanjem zavoda Aloja na različnih lokacijah občinskih Krajevnih skupnosti.