Priprava domačega kruha s semeni

9. 11. 2022 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 137
Kulinarika, Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Termini
17.11.2022 (četrtek) ob 11:00

Poročilo o dogodku

V četrtek, 17.11.2022 smo v sklopu delovanja VeGeC Občine Hoče – Slivnica Orehova vas za obiskovalce centra pripravili kulinarično delavnico poimenovano »Priprava domačega kruha s semeni«. Delavnica je potekala ob 11. uri v kuhinjskem prostoru, kjer so se lahko obiskovalci tega dne preizkusili pri pripravi domačega kruha z dodatkom različnih semen. Delavnica je potekala pod vodstvom Veronike T..

Potrebujemo:

-       75 dag moke za kruh s semeni oz. mešane moke,

-       25 g svežega kvasa – Fala,

-       3 žličke soli,

-       mlačno vodo,

-       2 jedilni žlici olivnega olja,

-       Bučna semena.

Priprava domačega kruha:

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja.

V skledo zmešamo moko in sol. V sredini naredimo jamico in dodamo semena in nato vanjo vlijemo olje in kvasec, malo pomešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same. Nato testo gnetemo tako dolgo, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede. Nato testo pustimo vzhajati toliko časa, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke pregnetemo.

Nato testo oblikujemo v hlebčke ali hlebec ter ga pustimo še nekoliko vzhajati. Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 25 minut na 200 stopinj.

Dober tek.