Priprava domačega masla s tremi različnimi okusi

9. 11. 2022 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 166
Kulinarika, Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Orehova cesta 26, 2312 Orehova vas
Termini
14.11.2022 (ponedeljek) ob 11:00

Poročilo o dogodku

 
V ponedeljek, 14.11.2022 smo v sklopu delovanja VeGeC Občine Hoče – Slivnica Orehova vas za obiskovalce centra pripravili kulinarično delavnico poimenovano »Priprava domačega masla s tremi različnimi okusi«. Delavnica je potekala ob 11. uri v kuhinjskem prostoru, kjer so se lahko obiskovalci tega dne preizkusili pri pripravi domačega masla z dodatkom različnih sestavin kot so bio limona, bučna semena, svež rožmarin ter morske soli. Delavnica je potekala pod vodstvom Veronike T..

Potrebujemo:

-       1500 ml sladke smetane,

-       morsko sol,

-       limonino lupino – bio limona,

-       dve vejici svežega rožmarina,

-       2 stroka svežega česna,

-       Bučna semena.

Priprava domačega masla:

Sladko smetano vlijemo v večjo posodo in jo začnemo električno stepati. Po nekaj minutah bo nastala stepena. Nikar ne ustavimo temveč mešamo še naprej. Počasi bo smetana upadla, tekočina pa se bo ločila od maščobe, ki bo ostala na metlici.

Tekočina se imenuje pinjenec, maščoba pa je naše maslo. Maslo z rokami stisnemo v kepo in jo ožamemo pod tekočo hladno vodo, da se znebimo vsega pinjenca.

Takšno maslo je pripravljeno za obogatitev s poljubnimi okusi.

Limonino maslo je prijetnega kiselkastega okusa in je ob kruhu odličen namaz. Z limone nastrgamo lupinico in jo skupaj s sokom in soljo primešamo k maslu. Maslo ohladimo, nato iz njega oblikujemo žličnike.

Rožmarinovo maslo s česnom To sveže zeliščno maslo se poleg kruha najbolj ujame tudi z mesom. V možnar damo olupljena stroka česna in iglice rožmarina ter grobo morsko sol. Tlačimo in tolčemo dokler ne dobimo fine zelene paste. Končano zmes dodamo k maslu, ki ga z mešalnikom primešamo.

Bučkino maslo s kanček česna Priljubljena semena tudi tokrat ne manjkajo. V možnar dodamo več različnih semen skupaj z česnom. Dobro in fino potlačimo, da dobimo kremasto zmes, ki jo dodamo k maslu. Maslo dobro pomešamo in poljubno oblikujemo.

Maslo more stati vsaj 3-4 ure v hladilniku. Okusi so božanski in pašejo na sveže popečen kruhek.

Dober tek.