Delavnica: Izdelava Velikonočne butare in cvetja iz krep papirja

16. 3. 2022 Izbrisan U. 487
Tečaj, delavnica, predavanje
Vstop prost
VeGeC - Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica
Pivola 90a, 2311 Hoče
Termini
09.04.2022 (sobota) ob 09:00

Poročilo o dogodku


V sklopu delovanja Pohorske tržnice smo v soboto 9. aprila 2022 s strani VeGeC OHS izvedli delavnico poimenovano »Izdelovanje velikonočne butare ter cvetja iz krep papirja«.

 

Za prikaz delovanja velikonočne butare nam je bila tokrat v pomoč Vera Zakrajšek ter njen mož Danijel Zakrajšek.


Postopek izdelave cvetja iz krep papirja je bila prikazan s strani Veronike Tonejc, zaposlene na občini ter krajanke Občine Hoče – Slivnica.

 Za izdelavo cvetja potrebujemo:

  • Več različnih barv krep papirja,
  • Škarje,
  • Lepilo,
  • Lesene vejice,
  • Prožna prepogiban žica
  • Ustvarjalne roke

Rože, ki jih je mogoče narediti, so številne in različnih oblik in velikosti. Najpreprostejša in najpogostejša roža za izdelavo je krep papirnata vrtnica. Najprej potrebujete žične ali lesene palice. Na enega od obeh koncev nataknite malo lepila ali prozornega škotskega traku, izrežite dolge trakove iz papier-macheja, po možnosti zelene barve, zložite na dva, da postane bolj odporen, in ga začnite valjati ob žici ali lesenih palicah. na nasprotni strani pregiba. Postopek na celotni dolžini niti dvakrat nadaljujte, ko končate to operacijo, morate s prsti trdno zavariti podlago in jo zaustaviti z malo lepila ali traku. Če želite okrasiti steblo, da bo še bolj realno, morate ustvariti lističe. Vzemite krep papir iste barve kot prej prevlečeno zvezdo in odrežite nekaj listov, jih oblikujte z rokami in na hrbtni strani nanesite žico, da jih lahko pritrdite na steblo s papirnim trakom.

Če želite ustvariti vrtnico, začnite s cvetnih listov, vzemite trak iz krep papirja želene barve in izrežite trak, visok deset osem centimetrov in širok petdeset centimetrov, izberite stran, ki bo zgornja, in jo razširite z rokami. Potegnite konec, da ustvarite kodre, po možnosti rahlo krivuljo navzven. Za lažje delo lahko uporabite žico ali svinčnik, papir vedno zvijte navzven in držite papir v tem položaju nekaj minut, da hitro poprimete obliko. Za izdelavo vrtnice vzemite prej obdelan trak, zavijte ga na sebi, tako da bo osnova trdna in zaprta, nadaljujte, dokler ne dobite neke vrste rože, delo zaprite s preprostim papirnatim trakom, po možnosti zelenim, ga prilagodite z rokami poskušajo jo čim bolj povečati.