Barvanje pirhov in pokušina velikonočnih jedi

9. 3. 2022 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 377
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Orehova cesta 26, 2312 Orehova vas
Termini
04.04.2022 (ponedeljek) ob 11:00

Poročilo o dogodku

V sklopu tedenskih dejavnosti VeGeC OHS smo za obiskovalce centra in občane občine Hoče – Slivnica pripravili velikonočno delavnico poimenovano: »Barvanje pirhov in pokušina Velikonočnih jedi«. Delavnica je potekala v ponedeljek 4. 4. 2022 ob 11. uri v prostorih VeGeC OHS Orehova vas.

 

Za obiskovalce tega dne, se je pripravila velikonočna dekoracija različnih prazničnih običajev in pokušina velikonočnih dobrot. Za ustvarjalen pridih smo pripravili delavnico barvanja pirhov, katere čudovite izdelke smo ob koncu delavnice izobesili na šopek pomladnega cvetja.

 

V kolikor želite imeti prav posebno obarvane in vzorčne pirhe vam svetujemo:

 

Barvanje velikonočnih pirhov z rižem

 

Potrebujete:

  • trdo kuhana jajčka 
  • riž
  • barve (jedilne, akrilne ali barvo v prahu za pirhe)
  • vrečka

Najprej je potrebno jajčka skuhati: položimo jih v skledo, prelijemo z mrzlo vodo in zavremo. Ko zavrejo, ogenj zmanjšamo in pustimo 10 minut, da se skuhajo. Če želimo jajčka v beli barvi, vodo zmešamo z alkoholnim kisom (razmerje 1:1, torej pol vode-pol kisa). To sicer ni nujno, a na bela jajčka se barva bolje prime.

 

Sledi obarvanje riža. V vrečko (če imate, uporabite zip vrečko) dajte surovi riž in barvo. Za uživanje uporabite jedilne barve, ki jih lahko kupite v vsako malo bolje založeni trgovini ali barvo za pirhe v prahu, ki jo zmešate z malo alkoholnega kisa.

 

Za zaščito mize pred barvo uporabite kakšno podlago (star papir, alu folijo, vrečko…). Jajčka položite na riž, z žlico pa dodajate riž po jajčki. Riž sproti pada z jajčka in riše lepe vzorčke. Nato jajček odložimo na papirnato brisačo in pustimo da se posuši.

 

Za delavnico niso nastali dodatni stroški, saj so se porabile sestavine iz prejšnje kulinarične delavnice