Peka domače orehove potice
Domača orehova potica
Sestavine:
- 1kg gladke moke
- 1 kocko kvasa
- 3 dl mleka
- 4 rumenjake
- 25 dag masla
Postopek:
Vse sestavine po zaporedju dobro zgnetemo, da dobimo rahlo puhasto testo. Testo pustimo počivat 1 uro. Med tem časom poskrbimo za orehov nadev.
Orehov nadev:
- 1 kg mletih orehov
- 2dl medu ali 5 velikih žlic sladkorja v 0,5dl mleka
- 4 stepeni beljaki v sneg
- 6 velikih žlic ruma
- Po želji ena pest rozin
Postopek:
Vse sestavine razen beljakov v veliki posodi postopoma zmešamo. Na koncu dodamo sneg beljaka in ga počasi in z občutkom mešamo, da dobimo rahlo orehovo maso.
V nadalje testo položimo na leseno pomokano desko ter ga z kuhinjskim pripomočkom razvaljamo. Oblika naj bo pravokotne oblike. Približna debelina testa naj bo 1cm. Nato na testo položimo po kupčkih pripravljeno orehovo maso. Zvitje testa naj bo na obeh delih enaka saj tako dobimo dve potici. Po končanem oblikovanju potico z vilico ali iglo popikamo. S tem postopkom poskrbimo da skorja potice pri peki ne poči. Nato s čopičem namažemo en rumenjak po celotnem zgornjem delu potice.
Potico pečemo 45 min. na 200 stopinj C.