Peka bavarskih prest

6. 9. 2021 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 231
Izobraževanje, Kulinarika, Razno, Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Termini
15.09.2021 (sreda) ob 10:00

Poročilo o dogodku


 

V sklopu delovanja VeGeC Občine Hoče-Slivnica smo namenili današnji dan kulinarični delavnici »Peke bavarskih prest«. S skupnim sodelovanjem pogovorne skupine Čebelica smo to tradicionalno bavarsko jed obudili na malo drugačen način. Za doprinos peke nam je bil v pomoč recept, ki je vseboval drugačen postopek priprave kot smo ga vajeni.

Kulinarična jed je odlično uspela.

 

Za okusno dobroto smo potrebovali:

  • 1kg gladke moke
  • 10g masla
  • 3-5 velikih žlic mlačne vode
  • 3-5 velikih žlic mleka
  • 1,5 vrečice suhega kvasa
  • 1,5 jedilne žlice mlete soli
  • 0,5 žlice grobe soli
  • 1 jajce

 

Postopek priprave:

 

Pripravimo si večjo skledo v katero stresemo moko. Moko po robu posolimo, v sredino pa naredimo vdolbino v katero damo suh kvas. Postopoma prilijemo toliko mlačne vode in mleka, da dobimo mehko testo.

 

Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo prib. 5 minut oz. tako dolgo, da postane gladko in elastično. Testo preložimo nazaj v skledo, ga rahlo prekrijemo z folijo za živila ali kuhinjsko krpo na toplem da vzhaja prib. 15 minut.

 

Nato testo ponovno zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino, kjer ga ponovno dobro pregnetemo in razdelimo na enake kose. Vsak kos testa oblikujemo v tanek svaljek, ki naj bo dolg približno 30 cm. Na polovici dolžine oba konca svaljka enkrat prekrižamo, nato pa njuna konca pritisnemo na svaljek tako, da dobimo tradicionalni vozlast vzorec.

 

Preste prestavimo na peko papir ter pladenj za peko katera rahlo namažemo z žverklanim jajcem in posuto grobo soljo. Pripravljeno presto pustimo stati, da vzhaja še dodatnih 10 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pečemo 35 min. oz da dobijo primerno temno barvo.

 

Preste postavimo ne mrežico, da se popolnoma ohladijo, nato pa jih razvrstimo na servisni pladenj in jih ponudimo.

 

Dober tek.