Žepki polnjeni z dišečo slanino in sirom
Današnji dan posvetimo kulinaričnim dobrotam slastnih slanih žepkov. Žepki iz listnatega testa, polnjeni z dišečo slanino in sirom so namreč tista vrsta prazničnih prigrizkov, ki ga pripravimo v manj kot pol ure, obenem pa zaradi slastnih domačih vonjav s kuhinje pušča vtis domačnosti in gostoljubnosti.
Sestavine:
- 500 g listnatega testa
- 2 paketa na tanko narezane slanine ali pancete
- 2 paketa buffalo mocarele
- 5 žličk nastrganega parmezana
- 1 jajce
Dodatki:
- bazilika,
- origano ali pasta iz sušenih paradižnikov,
- sezam
Priprava:
Pečico predhodno segrejemo na 180 C. Slanino narežemo na koščke in jo popražimo v ponvi. Odvečno maščobo popivnamo s kuhinjsko brisačo ali krpo. Listnato testo razprostremo po kuhinjski površini in pričnemo dodajati nadev. Testo premažemo s pasto sušenih paradižnikov in dodamo ščepec origana oz. bazilike ter mocarelo. Nadaljujemo s panceto oz. slanino in zaključimo s parmezanom. Testo zavijemo v rolado in jo premažemo z razžvrkljanim jajcem. Nato jo narežemo na 1,5 cm debele kolobarje.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj enakomerno razporedimo mini rulade. Po želji posujemo s sezamovi semeni. Pečemo 15-20 minut.
Postrežemo še tople lačnim gostom.
Dober tek!