Obvestilo o ukrepu prekuhavanja pitne vode na vodovodnem sistemu Planinka
Zaradi fekalnega onesnaženja in posledično zdravstveno oporečne vode ter možnosti nastanka zdravstvenih težav se začasno uvede ukrep prekuhavanja pitne vode na vodovodnem sistemu Planinka. Ukrep velja vse do preklica.
Prekuhavati je treba vodo za pitje, pripravo hrane – vključno s pripravo toplih in hladnih pijač ter ledenih kock, vodo za pranje sadja in zelenjave ter vodo za umivanje zob.
Hrano in napitke za dojenčke pripravljamo vedno s prekuhano vodo, po potrebi tudi za bolnike z zmanjšano imunsko odpornostjo.
Roke si med izdanim ukrepom prekuhavanja pred in med pripravo živil ter pred jedjo, vedno umivamo s prekuhano ali embalirano vodo ali vodo iz nadomestne oskrbe.
Voda se lahko uporabi umivanje rok, za prhanje oz. kopanje, pri tem pazimo, da vode ne požiramo.
Za imunsko oslabele bolnike in bolnike s kožnimi boleznimi oziroma ranami se glede na resnost obolenja individualno odločamo glede potrebe po prekuhavanju vode za umivanje (upoštevamo navodila zdravnika).
Povzetek postopka prekuhavanja vode
Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
· 3 minute burnega vretja.
· Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
· Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja prekuhane vode.
· Vodo hranimo v hladilniku.
· Za pitje in pripravo hrane jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.
Več o tem najdete na: https://nijz.si/moje-okolje/pitna-voda/navodila-o-prekuhavanju-vode/
Uporaba gospodinjskih aparatov v času veljavnosti ukrepa prekuhavanja pitne vode
Svetujemo, da gospodinjske aparate, katerih delovanje vključuje uporabo pitne vode (npr. pomivalni stroj, aparat za kavo), uporabljamo le pod naslednjimi pogoji:
- da je voda bistra, brez vonja in okusa,
- da voda v aparatu doseže dovolj visoko temperaturo in se ohranja toliko časa, da se uničijo zdravju škodljivi mikroorganizmi (kot primer temperatura pasterizacije: 63 °C za 30 minut ali 72 °C za 15 sekund),
- da aparat uporabljamo skladno z navodili (npr. po zaključenem pranju pustimo posodo v zaprtem pomivalnem stroju toliko časa, da se posuši saj s tem podaljšamo učinkovanje temperature).
Če ti pogoji niso izpolnjeni, tudi za delovanje gospodinjskih aparatov uporabimo prekuhano ali embalirano vodo, seveda kadar je to izvedljivo (npr. za kavni aparat).
Pomivanje posode
Pomivanje v pomivalnem stroju
Če je voda kalna, pomivanje posode v pomivalnem stroju ni priporočljivo.
Gospodinjski pomivalni stroji so na splošno varni za uporabo, če voda doseže končno temperaturo izpiranja vsaj 66 °C ali če ima pomivalni stroj vključen cikel razkuževanja.
Vedno izberemo program z najvišjo temperaturo in po zaključenem pranju pustimo posodo v zaprtem stroju toliko časa, da se posuši.
Ročno pomivanje
Ročno pomivamo v čim bolj vroči vodi ob dodatku detergenta, na koncu – po spiranju, posodo potopimo še v vodo s temperaturo 82 °C za eno minuto ali čisto posodo prelijemo z vrelo vodo. Ker roke tako vroče vode ne prenesejo, potopimo in jemljemo posodo iz korita s pomočjo prijemalk, kuhalnic, mrež ali žičnih košar. Posoda naj se posuši na zraku.
Navedeno navodilo glede pomivanja posode ne velja za dojenčke in imunsko oslabele bolnike. Pri teh za pomivanje posode dosledno uporabljamo prekuhano vodo.
Možna je tudi uporaba posode in pribora za enkratno uporabo, ki pa je z okoljskega vidika sprejemljiva le za krajši čas, morda predvsem za osebe, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni.
Za nevšečnosti se vam opravičujemo.
OBČINSKA UPRAVA OBČINE HOČE-SLIVNICA











