ZAKLADI KULTURNE DEDIŠČINE OBČINE HOČE SLIVNICA

25. 9. 2020 Izbrisan U. 607
Izobraževanje, Prireditev
Vstop prost
hočka cesta 2, 2311 Hoče
Termini
05.10.2020 (ponedeljek) ob 16:30

Poročilo o dogodku

Večgenaracijski center je bil v ponedeljek organizator dogodka dnevov Evropske kulturne dediščine - DEKD, ki smo ga tokrat pripravili tudi v naši občini pod naslovom "KULTURNA DEDIŠČINA OBČINE HOČE SLIVNICA"
Dnevi evropske kulturne dediščine vsako leto povežejo kulturne ustanove in odpirajo vrata kulturnih spomenikov, ki javnosti sicer niso odprti in dostopni. Prireditve potekajo v 49 državah po Evropi, v Sloveniji se bo letos zvrstilo več kot 400 dogodkov, v 150 krajih. Letošnje vodilo in osrednja tema je slogan Spoznaj, varuj, ohrani. Cilj prireditev je zanetiti ljubezen do dediščine, saj jo bomo le tako lahko ohranili za prihodnje rodove. Obiskovalci dogodka so spoznali posameznike, ki skrbijo za varovanje in ohranjanje stavbne, tehnične in nesnovne dediščine.
Našo pot med spomeniki kulturne dediščine smo pričeli pri orglarski delavnici, pod vodstvom gospoda Andreja Dvoršaka smo spoznali skrivnosti izdelave orgel in odkrili, da si upravičeno zaslužijo naziv kraljica glasbil.
Sprehod smo nadaljevali do župnijske cerkve svetega Jurija, ker nas je sprejel nadžupnik gospod Lojze Petrič, ki s poznavanjem zgodovine našega kraja navdušuje vse poslušalce. Skupaj smo se spustili pod cerkev, v Kripto katere nastanek verjetno sega v 11. stoletje.
Po zaključku ogleda smo se podali nazaj v cerkev svetega Jurija, kjer smo prisluhnili igranju orgel. Za nas sta zaigrala profesor Matej Podstenšek in dijakinja konzervatorja za glasbo in balet Maribor Ana Jelen.
Preživeli smo čudovit popoldan, navdihnjen z preteklostjo ter glasbo, ki nam je segla v dušo in telo.