Okus zgodovine na krožniku in zasaditev pšenice enozrnice, oz. rastlin iz genske banke

27. 9. 2022 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 90
Kulinarika, VeGeC - večgeneracijski center
Rogoška cesta 60, 2204 Miklavž na Dravskem polju
Termini
04.10.2022 (torek) ob 10:00

Poročilo o dogodku

 

Poročilo:

Na kuharski delavnici smo iz pšenice enozrnice pripravili kruh in namaz z zeliščno skuto in krešo, kar je značilnost mlajše kamene dobe.

 

Kruh pšenice enozrnice

Sestavine: 500 g BIO moke iz enozrnice, 300 ml vode, vrečka suhega kvasa ali polovička kocke, žlička sladkorja, ščepec soli, kanček olja.

Priprava:

Moko presejemo, naredimo jamico v katero damo žličko sladkorja, kvas in 50 ml mlačne vode. Pustimo 15 minut. Nato dodamo sol, olje in ob gnetenju počasi dolivamo preostalo količino mlačne vode. Pečemo 20 minut pri 210 stopinjah C.

 

 Zeliščna skuta s krešo

 Sestavine za 4 osebe: 350 g skute, 50 g kisle smetane, sol, poper, 1 strok česna, 2 šopka vodne kreše, malo svežega peteršilja.

Priprava: V posodo damo skuto, jo dobro premešamo in ji dodamo kislo smetano, nasekljano vodno krešo in peteršilj. Primešamo še sesekljan česen, sol in poper.

Vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik za približno 1 uro.

 

Dober tek.

 

Zasaditev pšenice enozrnice:

Za zasaditev pšenice smo potrebovali hranilno prst ter lonček v katerega zasadili  seme enozrnice. Ob določenem času in vzgoji sadike se bo zasaditev nadaljevala v visoko gredo, ki se nahaja pred VeGeC OHS Rogoza.