Alzheimer cafe

24. 3. 2022 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 243
Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Orehova cesta 26, 2312 Orehova vas
Termini
15.06.2022 (sreda) ob 10:00
16.06.2022 (četrtek) ob 11:15

Poročilo o dogodku


V sklopu pridobljene Demenci prijazne točke smo danes dne 15. 6. 2022 ob 10. uri izvedli prav poseben Alzheimer cafe na temo: Zgodbe spominov. Za obiskovalce smo pod okriljem VeGeC OHS pripravili kavo in pecivo za sproščujoče druženje in pogovor. Ob prijetnem klepetu smo obudili spomine preteklih dogodkov ter zgodb iz mladosti katere smo ob gledanju knjig strnili v svoje zapise.

 

Eden izmed najpogostejših znakov demence, še zlasti v začetku, je pozabljanje nedavno pridobljenih informacij. Oseba se na primer ne spomni, kaj je tisti dan jedla za zajtrk, dobro pa se spomni dogodkov iz mladosti. Drugi znaki bolezni so pozabljanje pomembnih datumov ali dogodkov (zmenki, rojstni dnevi in imena svojcev,…), težave z učenjem novih stvari, odvisnost od spominskih pripomočkov (npr. opomnikov v pisni ali elektronski obliki) ali odvisnost od družinskih članov pri opravilih, ki jih je človek prej počel samostojno.

V vsakdanjem življenju je običajno, da kdaj pozabimo kakšno ime ali dogovorjeni zmenek, vendar se jih za razliko od oseb z demenco pozneje tudi spomnimo.