Svetovanje in podpora pri demenci - Svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni

17. 9. 2021 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 128
Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Mariborska cesta 10, 2312 Orehova vas
Termini
21.09.2021 (torek) ob 16:30

Poročilo o dogodku

V sklopu delovanja VeGeC Občine Hoče – Slivnica smo s skupnim sodelovanjem Zavoda Aloja pripravili nepozabno pogovorno druženje z nazivom »Svetovanje in podpora pri demenci – Svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni«. V torek 21.09.2021 ob 16.30 uri smo v prostorih DU Slivnica skupaj z obiskovalci obujali spomine in izkušnje ter si s tem ohranjali spomin, miselnost ter trenirali možgane prepoznavanja imena.

 

Ker v mesecu septembru obeležujemo »Svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni« smo se tudi tega dne dotaknili koristnim informacij, ki so tako svojcem kot bolnikom v pomoč.

 

Kako prepoznamo prve znake demence:

Ko svojci ali bolnik sam prepozna prve znake demence, je potreben obisk pri družinskem zdravniku. Bolniki zelo neradi obiščejo zdravnika, zato je pomembno, da svojci reagirajo, so pri pregledu navzoči in se nanj dobro pripravijo. Zdravniku naj opišejo težave, ki so jih opazili. Pripravite oz. naredite si spisek opažanj, povezanih s spominom in druge vrste sprememb v obnašanju, razpoloženju, čustvovanju in značaju ter pogostost pojavljanja opisanih težav. Zapišite, kaj opažate, kako pogosto se ti znaki pojavljajo in koliko časa jih že opažate.

V kolikor družinski zdravnik posumi, da gre za demenco, napoti osebo k specialistu za demenco, nevrologu ali psihiatru. Specialist bo opravil obsežnejši pregled in na osnovi pridobljenih rezultatov postavil diagnozo in predpisal zdravljenje. Zgodnja diagnoza je pomembna, zato ker zdravila, ki so na voljo, najbolj pomagajo v začetni fazi bolezni, hkrati pa svojci izvedo, da je oseba bolna in pridobijo ustrezne informacije, kako ravnati z bolnikom z demenco. Pomembna je post diagnostična podpora svojcev.