Prvi Alzheimer Caffe v Občini Hoče - Slivnica - lokacija Bohova

14. 6. 2021 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 151
Izobraževanje, Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Bohova 2/a - Večnamenski objekt Bohova, 2311 Hoče
Termini
16.06.2021 (sreda) ob 17:00

Poročilo o dogodku


V sklopu delovanja Večgeneracijskega centra Občine Hoče-Slivnica ter sodelovanju z zavodom Aloja smo dne 16.06.2021 ob 17.30 uri namenili obogatitve prvega Alzheimer Caffe v Občini Hoče - Slivnica in sicer v KS Hoče na lokaciji športnega igrišča v Bohovi.

 

Nekaj napotkov iz srečanja.

Demenca močno poseže v medsebojne odnose v družini. Odnose med člani lahko poglobi ali razrahlja. V mnogih primerih je breme oskrbe za osebo z demenco le na ramenih enega človeka. To pogosto vodi v preobremenjenost. Za vzpostavljanje pozitivnih odnosov je skrb za osebo z demenco smiselno razdeliti med posamezne člane, sorodnike, vnuke, sinove in sestre. Na začetku se moramo najprej informirati o bolezni. Priporočljivo je, da o bližnjemu z demenco obvestimo naše sosede, prijatelje in znance. Obsojanje, da je naš dedek ali babica »žleht« je neupravičeno, saj je obstoječa osebnost in vedenje osebe z demenco rezultat bolezni.

 

Svojci lahko pri osebi z demenco pomagajo na različne načine: prihajajo na redne obiske in nudijo kratkotrajno varstvo osebi z demenco, jo za en dan peljejo na izlet v naravo ali na neko aktivnost v bližnji okolici (številne aktivnosti lahko izvedejo doma), jo vključujejo v gospodinjska opravila ali skupaj v spremstvu svojcev odidejo po manjših opravkih. Prav tako zadostujejo druženja na terasi ali vrtu, negovanje družinskih praznikov, družabne igre. Če se oseba z demenco strinja, jo peljimo na obisk k staremu prijatelju. Ves čas se moramo prilagajati zmožnostim, željam, potrebam in interesom oseb z demenco. Osebe z demenco ne silimo v nobeno aktivnost. Prav tako imejmo v mislih, da oseba z demenco čim bolj vključujemo v skupinske aktivnosti. Družini bo lažje, v kolikor bo izdelala razpredelnico z opisom aktivnosti posameznih družinskih članov. V druženje z osebami z demenco lahko vključimo svoje vnuke. Raziskave so pokazale, da bližina otrok blagodejno vpliva na njihovo počutje. Osebe z demenco se ob pogledu na otroke spominjajo svojega otroštva in brezskrbnosti, postanejo umirjene in sproščene. Vnuke spodbudimo, da svoji babici ali dedku preberejo krajšo pravljico ali se z njimi igrajo. Medgeneracijski stik poskusimo ohranjati čim dlje.

Svojci naj bodo ob osebi z demenco umirjeni, razumevajoči in naj jih ob predvidenih in nepredvidenih težavah usmerjajo, vodijo in jim pomagajo. Bodimo potrpežljivi. Tudi če nam oseba z demenco svoje hvaležnosti ne bo znala izraziti z besedami, bo čutila, da ji naša pomoč daje občutek varnosti in topline.

 

Alzheimer Cafe je oblika druženja svojcev oseb z demenco podprta s strokovno pomočjo (Zavod Aloja) ter VeGeC Občine Hoče-Slivnica. Srečanja, ki jih imamo v naši občini prispevajo k prepoznavanju bolezni, ozaveščanju in prepoznavanju demence kot vodilne bolezni današnjega časa.

 

“Ne pozabi me” so skupine s strokovnimi predavanji za svojce in druge, ki skrbijo za osebe z demenco v domačem okolju. Skupine “Ne pozabi me” vodijo in na njih predavajo priznani strokovnjaki s področja demence. Sodelovanje v skupinah omogoča udeležencem oblikovanje uspešnih strategij za oskrbo osebe z demenco doma (opredelitev demence, komunikacija, nega, varnost, skrb zase, ohranjanje gibljivosti, skrb za življenjske aktivnosti,…).

 

Posvetovalnica in svetovalni telefon za strokovno pomoč svojcem obolelih za demenco – 059 305 555.

V pomoč pa vam je lahko tudi strokovna in leposlovna literatura, katero najdete na lokaciji VeGeC Občine Hoče – Slivnica, Rogoška cesta 60 v Rogozi.

 

Spoštovani občani za vas smo, da vam pomagamo v obliki doprinosa »Demenci prijazne točke ter Alzheimer Caffeja«. V kolikor potrebujete napotke, pomoč, strokovno rešitev srečevanja z boleznijo demence ste vljudno vabljeni v VeGeC Občine Hoče-Slivnica ali na prihajajoče Alzheimer Caffeje, ki jih bomo prirejali s sodelovanjem zavoda Aloja na različnih lokacijah občinskih Krajevnih skupnosti.