Delavnica Kako odpraviti najpogostejše razloge za nesoglasja med generacijami?

1. 6. 2021 VERONIKA T. (Večgeneracijski center Občine Hoče-Slivnica - VeGeC) 187
Izobraževanje, Razno, Za zdravje, VeGeC - večgeneracijski center
Hotinjska cesta 127, 2312 Orehova vas
Termini
30.06.2021 (sreda) ob 18:00

Poročilo o dogodku


V sklopu projektov Las lastovica so se pripravile različne medgeneracijske delavnice, ki bodo potekale na različnih lokacijah po Občini Hoče – Slivnica.

 

Delavnica Komunikacija iz osebnostnega vidika je potekala dne 30.06.2021 od 16.00 ure naprej na lokaciji vaške Gmajne v Hotinji vasi. Na delavnicah smo spoznali različne vidike komunikacijskega nastopa kot so:

  1. Komunikacija v družini – v družinah se pogosto pogovarjamo o vsem mogočem, a redko se pogovarjamo o pomembnih rečeh. Kako povečati razumevanje, kako zgraditi kulturo kvalitetnega dialoga ter kako slišati drug drugega in sprejeti drugačno mnenje?

Dotaknili smo se primere osebnega vzorca komunikacije v družini.

 

  1. Kako komuniciramo odrasli s svojimi starši – otroci odrastejo in vloge v družini se spremenijo – takrat v komunikaciji in odnosih pride do čisto novih situacij. Kaj je pomembno v komunikaciji odraslih s svojimi starši in kako spoštljivo in kvalitetno komunicirati?

Pogovorno smo se osredotočili v primer osebnega vzorca komunikacije starš in otrok.

 

  1. Kako odpraviti najpogostejše razloge za nesoglasja med generacijami – vsako generacijo zaznamujejo okoliščine nekega obdobja . Zato so pogledi na iste stvari pogosto različni in pojavijo se nesoglasja. Kako jih premagati? Kako nehati prepričevati prepričane in jim dovoliti, da mislijo drugače?

Skozi prijemljive vzorce smo spregovorili o rešitvah nastale situacije. Kot namig najprej poslušajmo sogovornika in nato prištejmo do 3. Tako bomo imeli dovolj časa, da pravilno odreagiramo in podamo pravilen odgovor.

 

  1. Meje, ki osvobajajo odnose med otroki, starši in starimi starši – morda se sliši paradoksalno, da moremo postaviti meje, da bi lahko imeli lastno svobodo in da bi lahko imeli kvalitetne odnose z bližnjimi v družini. A še kako drži. Preplet družinskih vezi je čudovit, vendar lahko privede do velikih zamer in slabih občutkov. Kako torej postaviti prave meje, za dobre odnose?

Vedno imamo izbiro in vedno je možnost spremembe. Sebe. Ne drugih. Nikogar ne moremo prisiliti. Meja razmejuje nas in drugo osebo, ki si večinoma jemlje pravico določati kako naj mi mislimo, ravnamo, čutimo… Lahko se naučimo postaviti za sebe. Kar pomeni, da moramo mi vedeti kdo smo ter česa si želimo. To velja tudi za dosežke in zastavljene cilje. Tudi načrt kako nekaj doseči ali urnik je neke vrste meja. Samodisciplina je morda težka, neprijetna, ampak je nujno potrebna, da bi se v življenju premaknili naprej.

 

Najlepša hvala ga. Mojci Pehant za odlično pripravljene delavnice, vzorce, namige in odlične primere dobre prakse kateri nam bodo v pomoč pri Komunikaciji iz osebnega vidika.